Je bent enthousiast

Je bent enthousiast om iets te gaan doen. En tegelijk vind je dat ook wel een beetje spannend. Zoiets heeft jouw kind, leerling of coachklant vast wel eens meegemaakt. De uitbreiding op Wat zeg je dan? Dát zeg je dan! van januari 2023 gaat precies daarover. Met vier handige oneliners waarmee je kind zijn of haar enthousiasme kan delen én de spanning kan erkennen. Lees hieronder waarom dat zo belangrijk is.

Eerst even dit: het idee voor deze uitbreiding is aangedragen door de altijd enthousiaste Namai Walter Heins, zelfstandig coach. Het thema leek haar een waardevolle aanvulling op het kwartet over omgaan met zenuwachtigheid. En daar heeft ze helemaal gelijk in!

Blij én gespannen: dat wringt

Maar waar hebben we het nu eigenlijk over? Enthousiast zijn over iets wat je ook spannend vindt. Dat kan van alles zijn. Een ritje in de achtbaan in het pretpark, een nachtelijke speurtocht op scouting of meedoen aan een sportwedstrijd. Allemaal leuke activiteiten die toch ook een beetje spanning met zich meebrengen.

Je bent enthousiast

Een van de doelen van dit kwartet is om kinderen een paar kant-en-klare zinnetjes aan te reiken waarmee ze die spanning kunnen uiten. Het gevoel van spanning onder woorden brengen, helpt namelijk om te ontspannen. En daarmee om nog meer te genieten van de activiteit. Vooral de eerste twee oneliners dragen daar aan bij.

Een ander doel van het kwartet is om simpelweg het enthousiasme te delen. Daarmee vermenigvuldig je de vreugde, immers! De derde en de vierde oneliners hebben dat doel voor ogen. Hieronder lichten we elke oneliner nog wat verder toe.

  1. Dit is een leuke uitdaging. Deze korte oneliner bevat het complete thema van dit kwartet. Het is leuk én uitdagend tegelijk, dus je kind, leerling of coachklant moet een beetje uit zijn of haar comfortzone treden. Het woord uitdaging stimuleert een positieve benadering van de activiteit.
  2. Ik vind het leuk én spannend. Deze oneliner benoemt letterlijk het thema van het kwartet. Het uitspreken van de schijnbare tegenstrijdigheid tussen plezier en angst, helpt om de spanning weg te nemen.
  3. Ik kan niet wachten om dit te doen. Deze oneliner is simpelweg bedoeld om enthousiasme te delen. En daarmee te vermenigvuldigen.
  4. Ik ben er klaar voor. Ook deze oneliner is vooral bedoeld om enthousiasme uit te spreken. Maar ook om zelfvertrouwen op te roepen. Het is een bruikbare oneliner voor zelfspraak door je kind, leerling of coachklant.

Zoals altijd zijn deze vier oneliners slechts enkele voorbeelden. Laat je kind, leerling of coachklant vooral zijn of haar eigen woorden vinden. Heb je zelf mooie alternatieven? Deel ze gerust in een comment onderaan dit artikel. Daar help je andere lezers ook mee.

Combineren met andere kwartetten

Zoals gezegd is dit nieuwe kwartet een soort spiegelbeeld van het kwartet over omgaan met zenuwachtigheid. Beide kwartetten zijn goede gespreksstarters om het met een kind te hebben over spanning, angst, blijdschap en hoe al die gevoelens op elkaar inwerken.

Het ligt ook voor de hand om dit kwartet bij je coaching te combineren met die over blijdschap uiten, succes vieren, iemand is blij en eventueel die over hulp vragen en grenzen aangeven. Die laatste twee zijn natuurlijk afhankelijk van context, maar we kunnen ons voorstellen dat kinderen iets leuks misschien toch té spannend vinden. Of het liever samen doen.

Aan de slag met het complete spel?

‘Je bent enthousiast’ is de dertiende uitbreiding op Wat zeg je dan? Dát zeg je dan!, het kwartetspel voor sociale vaardigheden. Het spel is een ideaal hulpmiddel voor ouders, leerkrachten, kindercoaches en andere pedagogische professionals om kinderen te coachen bij het ontwikkelen van sociale vaardigheden.

Als je het spel wilt hebben, dan kun je de zelf-printen-versie kosteloos downloaden met de oranje knop hieronder. Je krijgt dan meteen het basisspel en binnen een paar dagen ook alle uitbreidingen in je mailbox. Al ongeveer 2.500 mensen gingen je voor.

Geen zin om zelf te printen? In onze webwinkel vind je kant-en-klare gedrukte versies van het spel.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *