Over het spel

Wat zeg je dan? Dát zeg je dan! is het kwartetspel voor sociale vaardigheden. Met het spel leren kinderen wat ze kunnen zeggen in allerlei sociale situaties.

Wat zeg je dan? Dát zeg je dan! Kwartetspel voor sociale vaardighedenKen je dat: je bent als kind lekker aan het spelen met je vriendjes, en iemand doet of zegt iets naars. Wat zeg je dan?
Of je ziet dat je beste vriendin ergens verdrietig over is. Wat zeg je dan?
Of je hebt een fout gemaakt en je wilt het goedmaken. Wat zeg je dan?
Of je vriendje vraagt of je komt spelen, terwijl je eigenlijk iets anders van plan bent. Wat zeg je dan?

Kinderen hebben dagelijks te maken met dit soort sociale situaties. Ze moeten, mogen en kunnen leren hoe ze op een passende manier met die situaties omgaan. Met respect voor zichzelf én hun omgeving.

 

En dat is waar het kwartetspel Wat zeg je dan? Dát zeg je dan! bij helpt. Het spel geeft kant-en-klare zinnetjes die de kinderen kunnen toepassen in precies dit soort dagelijkse situaties.

Het spel werkt als een kwartetspel, met steeds vier kaarten per categorie. De gele editie heeft acht categorieën en de blauwe editie heeft er zelfs negen. Speciale aandacht is er voor grote emoties, namelijk blijdschap, boosheid en verdriet. Wat kun je zeggen als je ziet dat iemand blij, boos of verdrietig is? En hoe kun je zelf uiting geven aan die gevoelens? 

Voor wie is het spel waardevol?

Wat zeg je dan? Dát zeg je dan! wordt volop gebruikt door ouders, leerkrachten, kindercoaches, psychologen, orthopedagogen, ambulant begeleiders, pedagogisch werkers, intern begeleiders, gezinscoaches, maatschappelijk werkers, weerbaarheidstrainers en andere opvoeders.

Hoe gebruik je dit spel?

Je kunt er natuurlijk gewoon mee kwartetten. Leuk om te doen met je kind, leerling of coachklant. Door het hardop uitspreken van de categorieën en de bijbehorende uitspraken, leert het kind spelenderwijs al heel veel bruikbare zinnetjes.

Je kunt de kaarten ook gebruiken als je je kind, leerling of coachklant wilt coachen op specifieke situaties. Kies de categorie die van toepassing is op de situatie van je kind. Bespreek de vier oneliners en ontdek welke past bij je kind. Je kunt de oneliners oefenen met je kind, zodat hij/zij die kan toepassen waar nodig. Ook leuk: kies eens een uitspraak die juist heel anders dan gewoonlijk is voor je kind. En kijk wat er dan gebeurt in de praktijk…

Uiteindelijk is het natuurlijk het allermooiste als je kind zijn/haar eigen woorden vindt. De kant-en-klare zinnetjes zijn voorbeelden, waar eindeloos op gevarieerd kan worden.

Kosteloos downloaden

Je kunt de zelf-printen-versie van het spel kosteloos downloaden met de oranje knop hieronder.

Al bijna 2.600 mensen gingen je voor.

Na je aanvraag krijg je meteen een mailtje met een downloadlink voor de eerste acht kwartetten. In de dagen daarna krijg je de resterende kwartetten uit de blauwe editie. En nog een aantal uitbreidingen en andere bonussen. Elke maand ontvang je kosteloos een nieuw kwartet, als uitbreiding op het basisspel.

Geen zin om zelf te printen? Als je het basisspel downloadt, krijg je een mooie korting op de prachtige gedrukte versie. En die kun je bestellen in de webwinkel.

Wie heeft het spel gemaakt?

Wat zeg je dan? Dat zeg je dan! is bedacht en ontworpen door weerbaarheidstrainer Michiel Commandeur.