Afscheid nemen

Afscheid nemen: je kind, leerling of coachklant krijgt daar onvermijdelijk mee te maken. In dit artikel reiken we je een paar handvatten aan, waarmee jij je kind kan leren passend afscheid te nemen van anderen. Ook als hij of zij dat eigenlijk helemaal niet wil.

Afscheid nemen was in juli 2024 het thema van de maandelijkse uitbreiding op Wat zeg je dan? Dát zeg je dan!, het kwartetspel voor sociale vaardigheden. Je kunt het complete spel kosteloos downloaden onderaan dit artikel.

We hebben afscheid nemen niet toevallig als thema gekozen in juli. Je kind, leerling of coachklant heeft te maken met het einde van het schooljaar of sportseizoen, zomerkampen of vakanties die ten einde komen. Allemaal gebeurtenissen in deze tijd van het jaar waarbij je kind, leerling of coachklant afscheid moet nemen van anderen.

Meestal vinden kinderen afscheid nemen niet leuk of gemakkelijk. Vooral als het kind een fijne tijd heeft gehad met iemand, dan kan afscheid nemen gevoelens van verdriet met zich meebrengen. Dit uit zich bijvoorbeeld met tranen of teruggetrokkenheid. Of juist door opstandig gedrag. Dat is allemaal begrijpelijk en oké. En jij kunt ook allerlei handvatten aanreiken om met dat verdriet of die boosheid om te gaan. Daarover later meer.

Wat zeg je bij een afscheid?

Afscheid nemen

Voor het daadwerkelijke afscheid kun je je kind, leerling of coachklant een paar kant-en-klare zinnetjes aanreiken. Hieronder geven we een toelichting op die zinnetjes, zodat je ook de achterliggende gedachte erachter kent.

  1. Bedankt voor alles. Je kunt het afscheid verzachten door te focussen op wat de ander voor je kind, leerling of coachklant heeft betekend. Je viert dan als het ware de relatie. In het zinnetje hebben we het over ‘alles’, wat natuurlijk nogal vaag is. We moedigen je van harte aan om het zinnetje aan te passen aan de situatie waarin je kind, leerling of coachklant die wil toepassen. Bij het afscheid van een geliefde leerkracht kant het kind bijvoorbeeld zeggen: “Bedankt voor alles wat ik van je geleerd heb”.
  2. Ik ga je missen. Iemand laten weten dat je hem of haar gaat missen, is voor beide partijen waardevol. Je kind, leerling of coachklant geeft uiting aan zijn/haar gevoelens. En de ander hoort dat hij of zij belangrijk is voor jouw kind, leerling of coachklant.
  3. Ik zal je nooit vergeten. Soms is een afscheid behoorlijk definitief. Bijvoorbeeld bij een verhuizing of een overstap naar een andere school. Door iets te zeggen als “Ik zal je nooit vergeten” geeft je kind opnieuw aan dat de ander belangrijk is geweest voor hem of haar.
  4. Het was geweldig. Dank je wel. Met een zinnetje als dit kan je kind, leerling of coachklant warme herinneringen aan de ander vastleggen en uitspreken. En daar weer dankbaarheid voor voelen en uiten. Zo verschuift de focus van het afscheid naar wat er overblijft: mooie herinneringen aan elkaar.

Zoals altijd zijn dit suggesties en moedigen we je natuurlijk aan om eigen varianten te bedenken met je kind, leerling of coachklant. De oneliners en de illustraties op de kwartetkaartjes zijn ongetwijfeld goede gesprekstarters om het thema afscheid nemen bespreekbaar te maken.

Combineren met andere kwartetten

Je kunt dit kwartet ook combineren met andere kwartetten uit Wat zeg je dan? Dát zeg je dan! Als je kind bijvoorbeeld erg verdrietig is over het nadere afscheid, dan kun jij dat verdriet benoemen of handvatten geven om dat verdriet te uiten. Hetzelfde geldt voor als het kind boos is vanwege het onvermijdelijke afscheid: dan kun jij laten weten dat je die boosheid ziet. En het kind helpen die boosheid te uiten.

Als je kind, leerling of coachklant moeilijk uit zichzelf zijn/haar gedachten en gevoelens uit, dan kun je aanmoedigen om te vertellen of om uitleg vragen.

Gemakkelijk in gesprek?

Wil jij gemakkelijk met je kind, leerling of coachklant in gesprek komen over uitdagende sociale situaties? Met Wat zeg je dan? Dát zeg je dan! heb je daarvoor een leuk en leerzaam instrument in handen. Het spel reikt kant-en-klare zinnetjes aan voor allerlei sociale situaties. Van grenzen aangeven tot complimenten aangeven en van omgaan met pestgedrag. Je kunt natuurlijk kwartetten, maar de kaartjes zijn vooral goede gespreksopeners.

Met de oranje knop hieronder kun je de kosteloze zelf-printen-versie van het spel downloaden. Al ruim 3.000 ouders, leerkrachten, kindercoaches en andere professionele opvoeders gingen je voor.

Geen zin om alles zelf te printen? In onze webshop vind je kant-en-klare gedrukte versies van het spel.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *