Iemand zegt “Nee”

Iemand zegt “Nee”. Wat nu? In dit artikel lees je vier passende reacties op het “Nee” van iemand anders. Zodat jouw kind, leerling of coachklant passend kan leren omgaan met andermans “Nee”.

‘Iemand zegt “Nee”‘ is de uitbreiding van december 2022 op Wat zeg je dan? Dát zeg je dan!, het kwartetspel voor sociale vaardigheden. Meer over het spel lees je onderaan dit artikel. De suggestie voor dit thema kregen we van Trinke Miedema, orthopedagoog en veelvuldig gebruiker van het kwartetspel.

Nee = oké

Eerlijk is eerlijk: het is natuurlijk niet per sé leuk om aan de ontvangende kant van “Nee” te zitten. Toch is het belangrijk om het “Nee” van de ander te respecteren. Draai het maar eens om: hoe zou jij het vinden als iemand blijft aandringen nadat jij ergens “Nee” op hebt gezegd?

Het is immers al moeilijk genoeg op zichzelf, dat “Nee” zeggen. Daarom hebben we daar eerder al dit kwartet over gemaakt in ons spel.

Dus: nee = oké. We willen het “Nee” van de ander respecteren. Tegelijk kunnen we ons teleurgesteld voelen door diezelfde “Nee”. Ook dat is een heel normaal gevoel. En het is dus ook oké om dat te uiten, op een passende manier.

Een “Nee” hoeft niet voor altijd te zijn. Als het bijvoorbeeld gaat om speelafspraken, wil het vriendje of vriendinnetje een volgende keer misschien wél spelen. Daarom is goed om ook altijd te kijken naar wat wél kan.

De oneliners in het kwartet

In de vier oneliners in dit kwartet hebben we alles meegenomen wat we hierboven hebben omschreven: we respecteren het “Nee” van de ander, we nemen ruimte voor onze eigen gevoelens en we kijken naar wat wél kan. Hieronder geven we per oneliner nog een nadere toelichting.

  1. Oké. Met dit ene woordje laat je de ander weten dat je zijn of haar “Nee” respecteert. Superbelangrijk! En vaak is ook niet meer nodig dan dit.
  2. Wat jammer. Ander keertje? Hiermee laat je weten dat je een beetje teleurgesteld bent, als dat het geval is. En geef je meteen ruimte voor wat er misschien wél kan.
  3. Geeft niks. Volgende keer beter. Misschien valt het reuze mee met die teleurstelling. Dan is dit een passende oneliner. Je respecteert het “Nee” en je kijkt uit naar een volgende keer.
  4. En wat kan dan wel? Dit is nogmaals een oneliner om te kijken naar kansen in de toekomst. Het is een open vraag, waarmee je de ander de ruimte geeft om een eigen voorstel te doen. Een eerste stap om écht samen te kijken naar wat wel kan.

Deze vier oneliners zijn slechts enkele voorbeelden. Ga vooral met je kind, leerling of coachklant op zoek naar zijn of haar eigen woorden. Deel je eigen suggesties trouwens gerust in een comment onderaan dit artikel. Daar inspireer je andere lezers ook mee.

Geen ‘Waarom niet’-vraag

Nog even dit: zoals je misschien merkt, vragen we in de oneliners nergens waarom de ander “Nee” zegt. Het is heel normaal om dat te willen weten. Maar eigenlijk hoeft de ander dat niet per sé te vertellen. Alleen het “Nee” is al genoeg. Dus: in plaats van vragen naar het waarom, is het voor iedereen prettiger om te kijken naar wat wél kan.

En ook nog even dit: in deze oneliners zijn we steeds uitgegaan van interactie tussen kinderen onderling. In andere relaties liggen de zaken soms anders. Een vader, moeder, juf of meester kan op andere manieren omgaan met het “Nee” van hun kind of leerling. Daar gaat dit kwartet echter verder niet op in.

Combineren met andere kwartetten

De oneliners over ‘Iemand zegt “Nee”‘ zijn goed te combineren met andere kwartetten. Uiteraard met die over ‘Nee’ zeggen. Maar vaardigheden als Om tijd vragen en Grenzen aangeven komen ook van pas in gesprekken over “Nee”. Net als uiting geven aan verdriet, want teleurstelling is een (milde) vorm van verdriet.

Aan de slag met het kwartetspel?

‘Iemand zegt “Nee”‘ is de twaalfde uitbreiding op Wat zeg je dan? Dát zeg je dan!, het kwartetspel voor sociale vaardigheden. Het spel geeft kinderen kant-en-klare oneliners voor allerlei sociale situaties. Het is een ideaal hulpmiddel voor ouders, leerkrachten, kindercoaches en andere pedagogische professionals om kinderen te coachen bij het ontwikkelen van sociale vaardigheden.

Als je het spel wilt hebben, dan kun je de zelf-printen-versie kosteloos downloaden met de oranje knop hieronder. Je krijgt dan meteen het basisspel en binnen een paar dagen ook alle uitbreidingen in je mailbox. Al meer dan 2.400 mensen gingen je voor.

Geen zin om zelf te printen? In onze webwinkel vind je kant-en-klare gedrukte versies van het spel.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *