Iedereen heeft het wel eens: je bent ergens zenuwachtig over. Het is heel normaal als je het spannend vindt om sommige dingen te doen. Hoe kun je passend omgaan met die spanning? Wat kun je dan tegen jezelf zeggen? Of tegen de mensen om je heen? Daarover gaat de uitbreiding van september 2022 op Wat zeg je dan? Dát zeg je dan!, het kwartetspel voor sociale vaardigheden.
Eerst nog even dit: het onderwerp van deze uitbreiding is aangedragen door kindercoach Erna Kunst.
Durven zeggen dat je iets spannend vindt, is op zichzelf al iets om zenuwachtig van te worden. Best lastig dus, om die drempel over te stappen en te zeggen dat je bang bent. Want daar gaat het eigenlijk om: spanning, nervositeit, zenuwachtigheid zijn allemaal uitingen van angst.
En dat is oké. Angst is een heel normale menselijke emotie. Dus je mag jezelf best toestemming geven om nerveus te zijn. Je mág iets spannend vinden. Dat maakt je juist mens.
De uitdaging is om ondanks die angst en nervositeit wél in actie te komen. Om juist wél te doen waar je zo tegenop ziet. Soms heb je daar trouwens niet eens een keuze in, bijvoorbeeld bij bezoekjes aan het ziekenhuis of een spreekbeurt op school. En soms is het wel je eigen keuze, bijvoorbeeld als je meedoet aan een uitvoering van je muziekschool of een sportwedstrijd. Hoe dan ook: vertrouw erop dat je het aankunt. En dóe het! Meestal groei je ervan als persoon. Je krijgt bijvoorbeeld meer zelfvertrouwen als je ontdekt dat je iets kunt wat je eerst nog spannend vond.
Angst benoemen maakt die draaglijk
Erkennen dat je iets spannend vindt, is een prima eerste stap om in actie te komen. Juist door je angst te benoemen, maak je die draaglijk. Je kunt je angst benoemen voor andere mensen, zoals je ouders, juf, meester of je beste vriend of vriendin. Of je spreekt je angst juist alleen uit voor jezelf. In beide gevallen helpt het.
Hoe doe je dat dan? Daar komen de vier oneliners uit Wat zeg je dan? Dát zeg je dan! bij van pas. Hieronder lichten we ze één voor één toe.
- Ik zie er tegenop om… Deze oneliner kun je gebruiken om met iemand anders te bespreken wat jij spannend vindt. Het is een beginnetje voor een praatje waarin je je zenuwachtigheid kunt delen met iemand die jij vertrouwt. Ik weet zeker dat hij of zij graag naar je luistert. En dat alleen al helpt vaak enorm.
- Ik heb dat buikgevoel. Als mensen iets spannend vinden, dan voelen ze dat in hun buik. Niet voor niks bestaan er spreekwoorden als “Ik heb een steen in mijn maag” of “Ik heb een knoop in mijn buik”. Dat buikgevoel is dus ook weer heel menselijk, heel normaal. Kinderen benoemen dat gevoel vaak als buikpijn. Omdat ze dat vaak oprecht zo ervaren. Als jij opvoeder bent en een kind komt bij je met de mededeling dat het buikpijn heeft, denk dan aan deze oneliner. En check bij het kind of het misschien ergens zenuwachtig over is. Bespreek ook vooral het verschil tussen buikpijn (“dan ben je ziek”) en buikgevoel (“dan ben je ergens nerveus over”). Zo creëer je als opvoeder een gemeenschappelijke taal met je kind om de verschillende situaties te benoemen. Om er vervolgens passend mee om te kunnen gaan.
- Ik vind dit best spannend. Dit is een heel mooie als je bijvoorbeeld een spreekbeurt moet houden op school. Meteen aan het begin uitspreken dat je het spannend vindt, neemt die spanning juist weg. Je bent meteen een stuk rustiger, wat je spreekbeurt ten goede komt. En maak je geen zorgen over wat je klasgenoten ervan vinden. De meeste mensen (en kinderen) vinden spreken voor publiek heel erg eng. Dus als jij uitspreekt dat je het spannend vindt, dan zullen de meeste klasgenootjes dat juist heel herkenbaar vinden. En misschien zelfs wel heel sterk van je.
- Zenuwen zeggen dat ik erom geef. Deze oneliner is vooral handig om tegen jezelf te zeggen. Bijvoorbeeld als je iets gaat doen waar je zelf voor kiest, maar wat je tegelijk ook spannend vindt. Een muziekuitvoering of een sportwedstrijd, bijvoorbeeld. Als je voor zoiets zenuwachtig bent, dan geeft dat vooral aan dat het belangrijk is voor je. Dat je er waarde aan hecht. Kortom, dat je erom geeft. En dat is natuurlijk alleen maar mooi. Deze oneliner is geïnspireerd op een uitspraak van een wereldberoemde DJ. Hij kreeg de vraag of hij nog nerveus is voor optredens. Zijn antwoord: “Always! Nerves mean you care!” Dus ook al stond hij wekelijks voor duizenden mensen op te treden, hij was elke keer weer nerveus. En hij vond dat oké. Inspirerend, toch?
Dat zijn ze: de vier oneliners van deze uitbreiding op Wat zeg je dan? Dát zeg je dan!, het kwartetspel voor sociale vaardigheden.
Combineren met andere kwartetten
Deze oneliners zijn goed te combineren met die uit andere kwartetten. Bijvoorbeeld om tijd vragen, want dat geeft ook rust in spannende situaties. En als je iets gedaan hebt wat je spannend vond, dan is dat natuurlijk een succes dat je mag vieren. En als iemand anders in je omgeving aangeeft dat hij of zij zenuwachtig is, dan kun je die persoon aanmoedigen om te vertellen.
Ben jij wel eens ergens zenuwachtig over? En hoe ga jij daar dan mee om? Laat het gerust weten in een comment.
Aan de slag met het spel?
‘Je bent zenuwachtig’ is de tiende uitbreiding van mijn kwartetspel voor sociale vaardigheden. Als je het basisspel hebt gedownload, dan krijg je deze en alle andere uitbreidingen ook in je mailbox. Alles geheel kosteloos.
Als je het basisspel nog niet hebt, dan kun je de zelf-printen-versie kosteloos downloaden met de oranje knop hieronder. Al ongeveer 2.200 mensen gingen je voor. Van ouders/verzorgers, juffen en meesters tot kindercoaches, weerbaarheidstrainers, orthopedagogen en kinderpsychologen.
In onze webshop vind je de gedrukte versie van het basisspel.