Je bent blij

Je bent blij en heel de wereld mag het weten. Wat zeg je dan? De uitbreiding van juni 2022 op Wat zeg je dan? Dát zeg je dan! gaat over blijdschap. Vier korte, krachtige oneliners waarmee je aan iedereen kunt laten weten dat je blij bent.

Blijdschap delen = blijdschap vermenigvuldigen

Voordat we naar de toelichting op de vier oneliners gaan, trappen we graag nog even een open deur in. We willen je namelijk van harte aanmoedigen om je blijdschap met iedereen om je heen te delen. Daar worden de mensen en kinderen om je heen namelijk ook blij van. Wij mensen zijn namelijk min of meer geprogrammeerd om de gevoelens van anderen te herkennen. En over te nemen. Dus als je wat meer blijdschap om je heen wilt zien? Begin bij je zelf en deel je blijdschap met wie er maar in de buurt is.

Dan de vier oneliners. We hadden natuurlijk kunnen volstaan met vier varianten op ‘Ik ben blij’. Maar er zit zoveel meer achter blijdschap. Daarom zit achter elke oneliner toch stiekem een extra bedoeling.

Je bent blij kwartetkaarten 1 en 2
  1. Ik ben blij vandaag. Zoals altijd beginnen we met de meest eenvoudige en krachtigste oneliner. Als je deze oneliner gebruikt, dan willen de meeste mensen graag weten wat maakt dat jij zo blij bent. Ze zullen vast met je meeleven en je wat vragen stellen. Een prachtig begin voor een vrolijk gesprekje, dus.
  2. Dat was tof. Ik ben er blij mee. Je kunt blij zijn met een resultaat. Bijvoorbeeld een medaille winnen bij een sportwedstrijd. Je kunt ook blij zijn met de manier waarop jij (en je team) daarbij te werk zijn gegaan. Dan ben je trots op het proces, met een moeilijk woord. Met deze oneliner pak je resultaat én proces allebei mee.
  3. Ik ben blij om hier te zijn met jullie. Met deze oneliner spreek je uit dat je blij bent met de mensen of kinderen om je heen. Vooral handig als je een prettig moment met elkaar deelt. Zoals een middagje in de natuur, een verjaardagsfeestje, een dag pretpark. Eigenlijk alle mooie momenten die je deelt met mensen of kinderen die belangrijk voor je zijn.
  4. Een perfect cadeau. Geweldig! Wij vonden dat blij zijn met een cadeau niet mocht ontbreken. Het is namelijk helemaal oké om ‘gewoon’ blij te zijn met nieuw stuk speelgoed, een spelletje of wat dan ook. Toch zit ook achter deze oneliner nog een andere gedachte. Door te zeggen dat het een perfect cadeau is, geef je ook aan dat je blij bent met de moeite die de gever heeft gedaan om het cadeau voor je uit te zoeken. Die erkenning is erg fijn voor de gever.

We kunnen natuurlijk eindeloos doorgaan met oneliners en andere uitingen van blijdschap. En in plaats van oneliners, is vaak één woord al genoeg om blijdschap te uiten. Woorden als ‘gaaf’, ‘super’, ‘geweldig’, ‘tof’, ‘waanzinnig’, ‘leuk’ en alle varianten die kinderen zelf onderling gebruiken: ze zijn in hun eentje krachtig genoeg om je enthousiasme te delen.

Combineren met andere kwartetten

Je bent blij kwartetkaarten 3 en 4

Eerder in 2022 hebben we Wat zeg je dan? Dát zeg je dan! uitgebreid met kwartetten over verdriet en boosheid. Samen met dit kwartet over blijdschap heb je nu heel veel handvatten om die drie Grote Emoties bespreekbaar te maken. Verder zitten in het basisspel natuurlijk de drie kwartetten over verdriet, boosheid en blijdschap bij iemand anders. Je kunt nu dus woorden geven je eigen emoties én die van een ander (h)erkennen. Verder past blijdschap ook goed bij de oneliners over complimenten geven en complimenten krijgen.

Zevende uitbreiding

‘Je bent blij’ is de zevende uitbreiding in 2022 op Wat zeg je dan? Dát zeg je dan!, het kwartetspel voor sociale vaardigheden. Als je het basisspel hebt gedownload, dan krijg je elke maand minstens één nieuw kwartet erbij.

Heb je het basisspel nog niet? Je kunt de ‘zelf-printen’-versie kosteloos downloaden met de oranje knop hieronder. In de webshop kun je een prachtige gedrukte versie bestellen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *