Ruzie goedmaken

Ruzie goedmaken: je kind, leerling of coachklant heeft daar vast wel eens mee te maken gehad. Heeft hij of zij er moeite mee? In dit artikel reiken we handvatten aan waarmee kinderen een ruzies met leeftijdgenootjes kunnen bijleggen.

Een ruzie goedmaken is het thema van de uitbreiding in december 2023 op Wat zeg je dan? Dát zeg je dan!, het kwartetspel voor sociale vaardigheden. Onderaan dit artikel kun je het complete spel downloaden als zelf-printen-versie. Je krijgt dan ook dit kwartet over ruzie goedmaken.

Ruzie goedmaken is een belangrijke sociale vaardigheid. Waar mensen met elkaar samenleven, zullen ze onvermijdelijk met elkaar in botsing komen. Ruzies kunnen bijleggen herstelt de harmonie. En dat is iets waar elk mens toch behoefte aan heeft, jong en oud.

Ruzie goedmaken op een handige manier

Maar hoe doe je dat nu een beetje handig? De vier kant-en-klare zinnetjes op de kaartjes geven een paar handvatten. Vanuit verschillende invalshoeken. Hieronder lichten we het toe.

Ruzie goedmaken
  1. Zullen we het goedmaken? Dit zinnetje gebruikt je kind, leerling of coachklant als hij of zij het initiatief wil nemen om de ruzie bij te leggen. Het is een gesloten vraag, waar meestal nog wel iets aan vooraf moet gaan. Bijvoorbeeld sorry zeggen, of het aangeven dat je de boosheid of het verdriet van de ander ziet. Er gaat altijd een besluit aan vooraf: je kind, leerling of coachklant maakt bewust de keuze om de ruzie bij te leggen. En is bereid daarvoor de eerste stap te zetten. Zoals altijd is het eerst een kwestie van ‘mindset’. Misschien moet je kind, leerling of coachklant eerst zichzelf aanmoedigen om deze stap te zetten.
  2. Oké, laten we weer vrienden zijn. Met dit zinnetje kun je instemmen met het voorstel om de ruzie goed te maken. Let op: dit doe je natuurlijk alleen als je je daar oprecht goed bij voelt. Zo niet, dan kun je natuurlijk eerst nog even ‘Nee’ zeggen. Als je het wel oké vindt om de ruzie bij te leggen, dan is dit zinnetje een goed begin.
  3. Voortaan vind ik het fijn als… Van een ruzie kun je leren. Jij en de ander kunnen elkaar leren hoe jullie met elkaar willen omgaan. Als je ruzie hebt, dan is er iets niet naar wens gegaan. Als je de ruzie goedmaakt, kun je aangeven wat jij nodig hebt om zo’n zelfde ruzie te voorkomen in de toekomst. Daar helpt dit zinnetje mee. Met dit zinnetje richt je je op je eigen behoeftes. En door die uit te spreken, maak je het voor de ander gemakkelijker om met jou om te gaan.
  4. Hoe kunnen we dit voortaan doen? Net als het vorige zinnetje, ga je met deze vierde oneliner op zoek naar een betere manier van met elkaar omgaan. Bij dit zinnetje ligt het accent meer op het samen doen. Het is een open vraag, waarmee je de ander ruimte geeft om mee te denken of zijn/haar behoeftes te uiten.

Even voor alle duidelijkheid: wij zijn niet per sé tegen ruzie maken. Een goede ruzie helpt om grenzen duidelijk te maken. En is een kans voor alle betrokkenen om de samenwerking of het samenleven te verbeteren.

Combineren met andere kwartetten

Zoals je hierboven al een beetje hebt kunnen zien, zijn de zinnetjes uit dit kwartet heel goed te combineren met die uit andere kwartetten. We noemden al sorry zeggen, boosheid of verdriet van de ander erkennen, jezelf aanmoedigen en ‘Nee’ zeggen.

Daarnaast lijken deze kwartetten ook heel handig bij ruzie: Loslaten en doorgaan, Nee zeggen tegen vrienden, Omgaan met pesterij, Afronden en weggaan, Een spelletje verliezen, Om tijd vragen, Om uitleg vragen, Aanmoedigen om te vertellen en Goedmaken na een fout. Wat je precies zegt en wanneer, hangt natuurlijk af van de precieze situatie.

En natuurlijk zijn de zinnetjes op de kaartjes ‘slechts’ suggesties: we moedigen je van harte aan om samen met je kind, leerling of coachklant op zoek te gaan naar zijn/haar eigen woorden. De werkvormen uit dit artikel helpen daarbij.

Aan de slag met complete spel?

Wil jij je kind, leerling of coachklant helpen bij het ontwikkelen van sociale vaardigheden? Wat zeg je dan? Dát zeg je dan! is een leuk en veelzijdig hulpmiddel. Download hieronder de zelf-printen-versie van het complete spel. Kosteloos.

Geen zin om zelf te printen? Er zijn ook gedrukte versies verkrijgbaar in de webwinkel.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *