Grenzen aangeven

Grenzen aangeven drie kaarten uit het spel

Grenzen aangeven is een belangrijke vaardigheid. Veel mensen en kinderen vinden het spannend om te doen, zeker bij vrienden of vriendinnen.

Hieronder vertel ik waarom grenzen aangeven zo belangrijk is. En waarom het soms zo spannend is. En ik geef tips over hoe je grenzen stellen kunt aanpakken zonder mensen weg te jagen.

Waarom grenzen aangeven belangrijk is

Je grenzen aangeven is een vorm van jezelf beschermen. Je geeft aan welk gedrag je wel en niet pikt van een ander. Daarmee geef je uiting aan je respect voor jezelf. En maak je aan je omgeving duidelijk hoe jij wilt dat er met jou wordt omgegaan.

Waarom grenzen aangeven soms zo spannend is

Grenzen aangeven doe je meestal in situaties die op zichzelf al een beetje spannend zijn. Iemand zegt of doet iets wat jij naar vindt. Dat alleen al doet alarmbellen rinkelen in je brein. Zo werkt dat nu eenmaal. En dat is niet erg.

Grenzen aangeven eerste kaart

Als je desondanks besluit om je grenzen aan te geven, dan gaat je brein zich ook nog zorgen maken over de gevolgen daarvan. Onbewust vraag je je af of de mensen om je heen jou nog wel leuk vinden als jij je grenzen aangeeft. Dít maakt grenzen stellen zo spannend. Vooral bij vrienden en vriendinnen. Die zijn belangrijk voor je. En je zou het verschrikkelijk vinden als ze niet meer met je willen omgaan.

Toch kun je het ook omdraaien. Door je grenzen aan te geven leer je de mensen om je heen te leren hoe ze het beste met jou kunnen omgaan. Is dat mooi cadeau voor je vrienden en vriendinnen, of niet?

Als jij je grenzen aangeeft wanneer dat nodig is, dan creëer je duidelijkheid voor je omgeving. De mensen om je heen weten wat ze wel en niet kunnen doen. Ze weten wat voor gedrag je wel en niet prettig vindt. En kunnen daar rekening mee houden.

Hoe je je grenzen kunt aangeven, zonder mensen weg te jagen

Hieronder geef ik een paar tips over hoe je je grenzen kunt aangeven, zonder dat je mensen wegjaagt.

  • Blijf kalm. Ga stevig staan en haal een paar keer diep adem, voordat je gaat praten.
  • Gebruik één van de vier kant-en-klare oneliners uit het kwartetspel.
  • Benoem rustig en met duidelijke stem het gedrag waar je last van hebt.
  • Zeg wat voor effect dat gedrag op jou heeft.
  • Vraag de ander om het gedrag dat jij graag wilt zien.

Op deze manier heb je het altijd over gedrag. En val je niet de persoon aan. Je spreekt ook vanuit jezelf, vanuit je eigen behoefte. En je biedt een duidelijk alternatief, door aan te geven welk gedrag je wel fijn vindt.

Meer leren?

Grenzen stellen is een van de categorieën in het kwartetspel Wat zeg je dan? Dát zeg je dan! Hét kwartetspel voor sociale vaardigheden. Je kunt hieronder de ‘zelf-printen’-versie van het spel gratis downloaden.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *