Nieuwe vrienden maken

Nieuwe vrienden maken. Op vakantie, of als je begint op een nieuwe school. Of aan een nieuwe baan, als volwassene… Heel je leven lang zijn er momenten waarop je nieuwe vrienden kunt maken. Maar hoe maak je daar een gemakkelijk beginnetje mee? Daarbij helpt de uitbreiding van juli 2022 op Wat zeg je dan? Dát zeg je dan!, hét kwartetspel voor sociale vaardigheden.

Nieuwe vrienden maken spannend? Natuurlijk!

Voordat we naar de vier oneliners van dit kwartet gaan, eerst nog even dit: het is oké als je het spannend vindt om nieuwe contacten te leggen. Wij mensen vinden het van nature heel belangrijk wat anderen van ons vinden. En bij nieuwe mensen weet je dat nog niet precies. Het is dus heel normaal als je er een beetje tegenop ziet om onbekende mensen te benaderen. En geen nood: de vier oneliners uit dit kwartet gaan je erbij helpen. Dus daar gaat ‘ie!

De gemakkelijkste aanpak voor nieuwe vrienden maken is om eerst iets over jezelf te vertellen. En daarna vragen te stellen over hoe dat bij de ander zit. Mensen praten namelijk graag over zichzelf (kinderen ook). Als je eerst een beetje over jezelf vertelt en daarna een vraag stelt, dan zal de ander meestal met plezier antwoord geven. En ontdek je misschien wel dat je iets gemeenschappelijks hebt met de ander. Dat schept een band. Bij drie van de vier oneliners uit het kwartet pas je deze aanpak toe.

Nieuwe vrienden maken
  1. Ik heet <naam>. Hoe heet jij? Je eigen naam is misschien wel het gemakkelijkste om over jezelf te vertellen. Vraag vervolgens naar de naam van de ander en herhaal die meteen hardop. Zo onthoud je de naam gemakkelijker. Gebruik de naam van de ander ook een paar keer hardop als je met elkaar praat. Mensen vinden het namelijk heerlijk om hun eigen naam te horen.
  2. Doe jij ook aan <gamen/sporten/…>? Met deze oneliner ga je op zoek naar iets wat jij en de ander gemeenschappelijk hebben. We noemen gamen en sporten als voorbeeld, maar je kunt ook iets heel anders bedenken. Als je er op deze manier achter komt dat je bijvoorbeeld allebei graag Minecraft of Roblox speelt, dan helpt dat enorm voor de verdere kennismaking.
  3. Ik heb <huisdieren/broers/zussen>. En jij? Ook hier ga je op zoek naar overeenkomsten met de ander. En vertel je eerst iets over jezelf. Wij noemen huisdieren of broers en zussen als voorbeeld. Dat zijn meestal gemakkelijke en veilige onderwerpen, waar de meeste kinderen wel iets kunnen en willen zeggen.
  4. Zullen wij samen <spelen/sporten>? Bij deze vierde oneliner hanteer je een andere aanpak dan bij de eerste drie. Maar wel eentje die goed kan werken om nieuwe vrienden te maken. Samen iets dóen is namelijk een heel goede manier om de ander te leren kennen. In de oneliner noemen wij spelen en sporten, maar het kan natuurlijk weer van alles zijn. Als je iets doet wat je allebei leuk vindt, dan heb je samen plezier. En dat is natuurlijk goud waard voor vriendschap. Bovendien: tijdens een spelletje kun je al veel te weten komen over het karakter van de ander. Hoe gaat hij of zij bijvoorbeeld om met winnen of verliezen? En vind jij dat prettig?

Hierboven hebben we het steeds over één ander persoon met wie je vrienden wil worden. De oneliners werken natuurlijk ook prima als je met meer dan één ander persoon te maken hebt. Zorg er wel voor dat je alle namen en bijbehorende gezichten zo goed mogelijk onthoudt.

Nieuwe vrienden gemaakt… En dan?

Bij elke nieuwe vriendschap is het in het begin altijd even aftasten. Wat vinden jullie leuk en wat niet? Waar liggen grenzen? Hoe geef je die aan, zonder dat je de ander meteen weer wegjaagt. Wat zeg je als je even wat tijd voor jezelf nodig hebt? Of als je een spelletje verliest van je nieuwe vriendje of vriendinnetje.

Voor al deze situaties hebben we kwartetten gemaakt in Wat zeg je dan? Dát zeg je dan!. Zo lees je hier over grenzen aangeven. En hier hoe je om tijd vraagt en hier hoe je aangeeft dat je even alleen wilt zijn. Over omgaan met het verliezen van een spelletje lees je hier.

Nog een goede tip voor als je nieuwe vrienden wilt maken: geef veel complimenten! Dat vinden mensen heel erg fijn. Hoe je complimenten geeft, leer je hier.

Achtste uitbreiding

‘Nieuwe vrienden maken’ is de achtste uitbreiding in 2022 op Wat zeg je dan? Dát zeg je dan!, hét kwartetspel voor sociale vaardigheden. Als je het basisspel hebt gedownload, dan krijg je elke maand minstens één nieuw kwartet in je mailbox. Kosteloos.

Heb je het basisspel nog niet? Je kunt de zelf-printen-versie kosteloos downloaden met de oranje knop hieronder. Al bijna 2.200 mensen gingen je voor. Van ouders/verzorgers, juffen en meesters tot kindercoaches, orthopedagogen en kinderpsychologen.

Geen zin om zelf te printen? In de webshop kun je een prachtige gedrukte versie bestellen.

2 gedachten over “Nieuwe vrienden maken”

    1. Bedankt voor je reactie, Mia. Wat fijn dat het spel van waarde is voor volwassenen met een verstandelijke beperking. Daar ben ik heel blij om.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *