Iemand is verdrietig… Wat te doen?

Iemand is verdrietig… Wat te doen? Het kwartetspel Wat zeg je dan? Dát zeg je dan! geeft je vier oneliners voor als iemand om je heen verdrietig is.

Mag verdriet er zijn?

Net zoals blijdschap heeft verdriet iets besmettelijks. Als we iemand anders zien huilen, dan kunnen we bij onszelf ook de tranen voelen opkomen. Dit maakt ook dat we verdriet soms (te) snel proberen te sussen. Alsof het er niet mag zijn. Toch is het belangrijk om verdriet de ruimte te geven, op een passende manier.

Tegelijk kan het verdriet van iemand anders jou een machteloos gevoel geven. Je ziet dat het niet goed gaat met iemand, maar hebt niet meteen een oplossing. Het goede nieuws is: dat hoeft ook niet!

Verdriet mag er zijn!

Je kunt leren hoe je met het verdriet van anderen kunt omgaan. Als je ziet dat iemand anders verdrietig is, dan kan een eerste stap zijn dat jij bewust bedenkt dat verdriet oké is. Dat het er mag zijn. Vervolgens bedenk je dat dít verdriet iets is van de ander. En dat jij kunt bepalen hoe jij ermee omgaat.

Iemand is verdrietig... Alle vier kwartetkaarten

Als je besluit om iets tegen de ander te zeggen, dan kunnen deze oneliners daarbij helpen:

  1. Ik zie dat je verdrietig bent. Soms is het al genoeg om de ander te laten weten dat je het verdriet hebt gezien. Dat doe je met deze oneliner. En als de ander het wil, dan is deze oneliner ook een aanmoediging om meer te vertellen.
  2. Dat lijkt me naar voor je. Deze oneliner is geschikt voor als je niet precies weet wat er met de ander aan de hand is. Je laat merken dat je het gevoel van de ander erkent en herkent. En het is ook weer een subtiele aanmoediging om meer te vertellen.
  3. Ik leef met je mee. Met deze oneliner spreek je steun uit. Het verdriet van iemand anders geeft je misschien een machteloos gevoel. Met iemand meeleven is al snel een mooi gebaar, dat de ander echt helpt. Die persoon weet dat hij of zij er niet alleen voor staat.
  4. Ik ben er voor je. Nog een sterkere oneliner voor het uitspreken van je steun. Je laat weten dat je écht bereid bent om te helpen.

Oefenen met de grote emoties

‘Iemand is verdrietig’ is een van de categorieën in het kwartetspel Wat zeg je dan? Dát zeg je dan! Hét kwartetspel voor sociale vaardigheden. In het spel komen ook een paar van de andere grote emoties aan bod, zoals boosheid en blijdschap.

Je kunt hieronder de ‘zelf-printen’-versie van het spel gratis downloaden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *