Iemand is boos… Wat nu?

Iemand is boos… Veel mensen vinden het best een beetje eng om met de boosheid van iemand anders om te gaan. Het kwartetspel Wat zeg je dan? Dát zeg je dan! geeft je vier oneliners die je daarbij helpen.

Wat maakt boosheid zo spannend?

Iedereen heeft een eigen manier om boosheid te uiten. De een gaat schreeuwen, de ander gaat tegen dingen aanschoppen. Weer iemand anders wordt juist heel erg stil.

De manier waarop iemand boosheid uit, kan jouw reptielenbrein en je apenbrein triggeren. Je reptielenbrein vraagt zich altijd af: ‘Ben ik veilig?’ Een heftige uiting van boosheid kan maken dat jij je onveilig voelt. En je apenbrein vraagt zich altijd af: ‘Hoor ik er nog bij?’ Als iemand heel erg boos is, dan vraagt je apenbrein zich af of die persoon jou nog wel leuk vindt. En dat is belangrijk voor je, zeker als het iemand is die veel voor jou betekent. Zoals een goede vriend of vriendin, je ouders/verzorgers of

Omgaan met boosheid kun je leren

Iemand is boos alle vier kwartetkaarten

Gelukkig kunnen mensen leren hoe ze het beste omgaan met de boosheid van anderen. Jij kan dat ook. Een beginnetje is zelf kalm blijven, rustig blijven ademhalen en met een open blik naar de situatie kijken.

In de basisversie van het kwartetspel Wat zeg je dan? Dát zeg je dan krijg je deze vier oneliners waarmee je kunt reageren op de boosheid van iemand anders:

  1. Ik zie dat je boos bent. Een eerste stap is om simpelweg te laten weten dat je de boosheid van de ander ziet. Erkennen van de boosheid is belangrijk. Als de ander zich gezien voelt, dan is de kans groot dat je er redelijk met elkaar over kunt praten.
  2. Wat maakt dat je boos bent? Een belangstellende vraag naar de oorzaak van de boosheid. Zonder oordeel. Je moedigt de ander hiermee aan om te vertellen.
  3. Het is oké om boos te zijn. Boosheid is een van de emoties die vaak (te) snel terzijde wordt geschoven. Alsof boosheid er niet mag zijn. Terwijl het juist heel belangrijk is om de boosheid te doorleven. Met deze oneliner laat je aan de ander merken dat zijn of haar boosheid er mag zijn.
  4. Wat kan ik voor je doen? Als je de ander echt wilt helpen, dan kun je deze oneliner gebruiken om aan te geven dat je er voor hem of haar bent.

Als je eenmaal de boosheid van de ander hebt (h)erkend, dan kun je eventueel je hulp aanbieden. En daarover hebben we dit kwartet gemaakt.

Veilig oefenen

‘Iemand is boos’ is een van de categorieën in het kwartetspel Wat zeg je dan? Dát zeg je dan! Hét kwartetspel voor sociale vaardigheden. Met het spel kun je  op een veilige manier oefenen hoe je omgaat met iemand die boos is. Ook andere grote emoties, zoals blijdschap en verdriet, komen in het spel aan bod.

Je kunt hieronder de ‘zelf-printen’-versie van het spel gratis downloaden.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *