Een compliment krijgen

Je krijgt een compliment voor iets wat je hebt gedaan, gemaakt, bereikt of betekend. Wat zeg je dan? Reageren op een compliment is gemakkelijker dan veel mensen denken. Toch gaan veel mensen er de mist mee in. Daarom gaat de tweede uitbreiding van de maand maart 2022 op Wat zeg je dan? Dát zeg je dan! over complimenten geven.

Hoe reageer jij meestal op een compliment?

Bagatelliseer je het compliment? “Dat valt wel mee, hoor. Zo bijzonder is het niet…”
Geef je meteen een compliment terug? “Jij kan er ook wat van…”
Word je wantrouwend? En denk je: “Wat zou ze van me willen?”

Herkenbaar? Denk er eens anders over.

De enige juiste reactie

Een compliment is eigenlijk net zoiets als een cadeautje. Iemand geeft je iets moois met een strik erom heen.

Wat zeg je dan?

“Dank je wel!”

En daarom is dat de enige juiste reactie op een compliment.

Je kunt je bedankje natuurlijk wel uitbreiden. Bijvoorbeeld door aan te geven dat je het fijn vindt om te horen. Dat het je goed doet. Of zelfs dat je er zelf ook blij mee bent (oh, de onbescheidenheid ;-))

Een compliment krijgen kwartet

En precies daarom zijn dát de vier oneliners uit deze uitbreiding op Wat zeg je dan? Dát zeg je dan!, het kwartetspel voor sociale vaardigheden. Ik licht ze hieronder nog even kort toe.

  1. Dank je wel! Zoals gezegd: eigenlijk de beste reactie op een compliment. Neem het compliment in dankbaarheid in ontvangst. Je krijgt het niet voor niks. Ook al denk je daar zelf misschien anders over.
  2. Wat fijn om te horen. Je omschrijft het effect van het compliment op jou. Dat doet de gever van het compliment ook weer goed.
  3. Dat doet me goed. Nog een manier om aan te geven dat het compliment prettig bij je binnenkomt. En voor jou een manier om het compliment heel bewust te doorvoelen.
  4. Ik ben er zelf ook blij mee. Dit klinkt misschien onbescheiden, maar waarom zou je zelf niet ook trots mogen zijn op wat je bereikt hebt? Met deze oneliner verdubbel je de feestvreugde van een mooi compliment.

Meer lezen over complimenten in ontvangst nemen? Mijn collega’s bij Voor positiviteit hebben dit prachtige blog geschreven over een compliment krijgen.

Vierde uitbreiding

‘Een compliment krijgen’ is de vierde uitbreiding in 2022 op Wat zeg je dan? Dát zeg je dan!, het kwartetspel voor sociale vaardigheden. Als je het basisspel hebt gedownload, dan krijg je elke maand minstens één nieuw kwartet erbij. In de maand maart 2022 krijg je er zelfs twee: deze over complimenten krijgen en deze over complimenten geven.

Heb je het basisspel nog niet? Je kunt de ‘zelf-printen’-versie kosteloos downloaden met de oranje knop hieronder. Er is ook een prachtige gedrukte versie verkrijgbaar in de webshop.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *