Een compliment geven

Een compliment geven is leuk om te doen. Je waardeert iemand om iets wat hij of zij heeft gedaan, gezegd, bereikt of betekend. Maar: hoe geef je nu een passend compliment? Wat zeg je dan? Daarover gaat de eerste uitbreiding van de maand maart 2022 op Wat zeg je dan? Dát zeg je dan!, het kwartetspel voor sociale vaardigheden.

Gebruik ‘groeitaal’

Een compliment geven kwartet

Een passend compliment is geformuleerd in ‘groeitaal’. Met een compliment in groeitaal spreek je je waardering uit, terwijl je de ontvanger tegelijk aanmoedigt om zichzelf te blijven ontwikkelen. De vier oneliners over Een compliment geven zijn voorbeelden van complimenten in groeitaal. Ik licht ze hieronder één voor één toe.

  1. Wat heb je dat goed gedaan. In al zijn eenvoud is “Wat heb je dat goed gedaan!” een ijzersterk compliment. Dat wonderen doet voor het zelfvertrouwen van de ontvanger. Je spreekt namelijk je waardering uit over de inspanning en inzet die iemand geleverd heeft. En dat heeft een enorm motiverend effect. Het moedigt aan om zo goed bezig te blijven.
  2. Je wordt hier steeds beter in. Zelfvertrouwen bouw je het beste op door jezelf te vergelijken met jezelf. Welke stapjes heb je gezet om beter te worden in een taak? Hoe doe je die taak nu, in vergelijking met een week, een maand of een jaar geleden? Als je met je compliment benoemt dat iemand steeds beter wordt, dan draag je direct bij aan het zelfvertrouwen van de ontvanger.
  3. Dat heb je handig aangepakt. Een compliment richt je het liefst op de manier waarop iemand een bepaald resultaat heeft bereikt. Daarmee stimuleer je namelijk een groeimindset. Natuurlijk: het resultaat is prachtig en verdient ook aandacht. Maar als je uitsluitend het resultaat zou benoemen in je compliment, dan laat je een mooie kans liggen om iemand echt te laten groeien in zijn of haar koppie.
  4. Daar heb je hard voor gewerkt. Top! En met deze laatste oneliner waardeer je de inzet die iemand heeft geleverd om iets te bereiken.

Dit zijn slechts vier voorbeelden van complimenten in groeitaal. Probeer ze maar eens uit. En bedenk vooral je eigen variaties.

Meer lezen over complimenten? Een prachtig blog over complimenten staat op de site van mijn collega’s van Voor positiviteit.

Derde uitbreiding

‘Een compliment geven’ is de derde uitbreiding in 2022 op Wat zeg je dan? Dát zeg je dan!, het kwartetspel voor sociale vaardigheden. Als je het basisspel hebt gedownload, dan krijg je elke maand minstens één nieuw kwartet erbij. In de maand maart 2022 krijg je er zelfs twee: deze over complimenten geven en een andere over complimenten krijgen.

Heb je het basisspel nog niet? Je kunt de ‘zelf-printen’-versie kosteloos downloaden met de oranje knop hieronder. Er is ook een prachtige gedrukte versie verkrijgbaar in de webshop.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *