Iedereen maakt wel eens een fout. Jij ook. Dan kun je op verschillende manieren ‘Sorry’ zeggen. Het kwartetspel Wat zeg je dan? Dát zeg je dan! geeft je vier oneliners waarmee je gemakkelijk, en welgemeend, sorry leert zeggen.
Waarom zou je ‘Sorry zeggen’?
‘Sorry zeggen’ doe je als je een vergissing of een fout hebt gemaakt. Vooral als andere mensen of kinderen daar last van hebben. Dan is ‘sorry’ wel op zijn plaats.
Bij ‘Sorry zeggen’ gaat het om verantwoordelijkheid nemen. Je durft te erkennen dat je een vergissing of fout hebt gemaakt. Je spreekt dat uit en je gaat je best doen om te verbeteren. Daarmee is ‘Sorry zeggen’ eigenlijk een heel krachtige actie. Het effect is vaak dat de mensen en kinderen om je heen je gebaar waarderen. En gewoon met je blijven samenwerken of spelen.
Hoe zeg je ‘Sorry’?

In de basisversie van het kwartetspel Wat zeg je dan? Dát zeg je dan! krijg je deze vier oneliners:
- Sorry. Kort en bondig. Soms is alleen dit ene woordje al genoeg. Vooral bij kleine vergissinkjes of foutjes, die geen echt vervelende gevolgen hebben.
- Ik heb me vergist. Sorry. Deze oneliner is handig als je een vergissing hebt gemaakt. Als daardoor iets (een beetje) in de soep loopt, dan is deze oneliner op zijn plaats.
- Het spijt me. Als je écht de mist in bent gegaan, dan is ‘Het spijt me’ een nog steviger oneliner om je excuses aan te bieden.
- Sorry, mijn fout. Een fout klinkt zwaarder dan een vergissing. Ook fouten maken is menselijk. Als je er maar eerlijk over bent. En je best doet om je fout recht te zetten. Deze oneliner is daarvoor de eerste stap.
Iets vreemds…
Met ‘Sorry zeggen’ is wel iets vreemds aan de hand. Sommige mensen en kinderen doen het veel te vaak. Ook als het niet nodig is. Herken je dat? Ga er dan eens op letten wanneer jouw ‘Sorry’ echt op zijn plaats is. Heb je echt een vergissing of fout gemaakt? Of zeg je vooral ‘Sorry’ omdat je graag wilt dat de mensen om je heen je leuk blijven vinden? Te vaak je excuses aanbieden kan juist het tegenovergestelde effect hebben. De mensen en kinderen om je heen kunnen hun respect voor je verliezen. Voor ‘Sorry’ zeggen geldt dus: doe het wanneer het gepast is. En niet vaker dan nodig.
Sommige mensen of kinderen zeggen nooit of te nimmer ‘sorry’. Zelfs als dat wel gepast is. Herken jij dat? Dan heb je misschien nog iets te leren over omgaan met fouten. Bedenk dat fouten maken heel menselijk is. En dat je er gemakkelijker van leert als je je fouten erkent. Je excuses aanbieden is dan je eerste stap naar een betere versie van jezelf.
Aan de slag?
‘Sorry zeggen’ is een van de categorieën in het kwartetspel Wat zeg je dan? Dát zeg je dan! Hét kwartetspel voor sociale vaardigheden. Je kunt hieronder de ‘zelf-printen’-versie van het spel gratis downloaden.