‘Nee’ zeggen

‘Nee’ zeggen gaat veel mensen niet gemakkelijk af. In dit artikel vertel ik waarom dat zo is. En hoe je kunt oefenen met ‘Nee’ zeggen.

Waarom ‘Nee’ zeggen zo moeilijk is

Nee zeggen drie kaarten uit het spel

Waarom is ‘Nee’ zeggen zo moeilijk voor veel mensen? Dat heeft te maken met je apenbrein. Dat is het stukje brein dat zich bezig houdt met je plaats in een groep. Met je verbinding met andere mensen, dus. Je apenbrein is bang dat andere mensen jou afwijzen als je ‘Nee’ zegt op vragen, verzoekjes of voorstellen. Een heel natuurlijke reactie, eigenlijk.

Toch is het belangrijk om ‘Nee’ te zeggen als dat gepast is. Overal maar ‘Ja’ op zeggen is uiteindelijk ‘Nee’ zeggen tegen jezelf. En dat hou je op den duur niet vol. Je mag jezelf in bescherming nemen door ‘Nee’ te zeggen op vragen, verzoekjes of voorstellen. Oók als die vragen, verzoekjes of voorstellen afkomstig zijn van vriendjes of vriendinnetjes. Als zij het beste met je voor hebben, dan zullen zij je ‘Nee’ respecteren.

Oefenen met ‘Nee’ zeggen

In het kwartetspel Wat zeg je dan? Dat zeg je dan! krijg je vier oneliners voor passend ‘Nee’ zeggen. Hieronder licht ik elke oneliner kort toe.

Nee zeggen kaart 1
  1. Nee: een kort en krachtig ‘Nee’ is eigenlijk al genoeg. ‘Nee’ is een zin. Je hoeft lang niet altijd uit te leggen waarom je ‘Nee’ zegt.
  2. Nee, daar heb ik nu geen zin in. Misschien niet een heel aardige uitspraak, maar wel eerlijk en duidelijk. Je mág soms gewoon ergens geen zin in hebben. Vooral bruikbaar bij vragen, verzoekjes of voorstellen van vriendjes en vriendinnetjes.
    Let op: deze uitspraak is niet per sé bruikbaar als je vader of moeder, juf of meester iets van je vraagt. Met hen heb je een andere relatie, waardoor je soms dingen moet doen waar je geen zin in hebt. Je mag dan wel aangeven dat je er geen zin in hebt, maar zal meestal toch moeten doen wat je wordt gevraagd.
  3. Nee, ik heb andere plannen. Ook bruikbaar als vriendjes of vriendinnetjes je iets vragen. Het is oké om vast te houden aan je eerdere plannen. Je hoeft ook niet méér te vertellen dat dit. Je vriendjes of vriendinnetjes hoeven niet per sé te weten wat je andere plannen zijn.
  4. Nee, graag een volgende keer. Met deze oneliner zeg je ‘Nee’ én geef je een voorzet voor een afspraak op een ander moment. Je kunt vervolgens met een eigen voorstel komen. Als een vriendje of vriendinnetje je bijvoorbeeld vraagt om vanmiddag te komen spelen, dan kun je iets zeggen als “Nee, graag een volgende keer. Wat dacht je van morgenmiddag?”

Oefen er maar eens mee. Je zult zien dat je veel vaker ‘Nee’ kunt zeggen zonder dat je mensen wegjaagt.

Meer leren?

‘Nee’ zeggen is een van de categorieën in het kwartetspel Wat zeg je dan? Dát zeg je dan! Hét kwartetspel voor sociale vaardigheden. Je kunt hieronder de ‘zelf-printen’-versie van het spel gratis downloaden.

Meer over het kwartetspel.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *