Kennismaken met nieuwe leerlingen tijdens de gouden weken

Kennismaken met je nieuwe leerlingen of cliënten in het nieuwe schooljaar? Dat doe je plezierig en gemakkelijk met deze drie nieuwe dobbelstenen die ik voor je ontworpen heb. Superleuk tijdens de Gouden Weken. Download de dobbelstenen kosteloos hieronder (pdf-bestand).

Voor leerkrachten

Kennismaken met deze dobbelstenen

We staan aan het begin van een nieuwe schooljaar. Voor leerkrachten is dit dé tijd om aandacht te besteden aan groepsvorming. Als je nú een veilige groep weet te creëren, dan hebben jij en je leerlingen daar het hele schooljaar plezier van. En gaat leren en presteren (bijna) vanzelf.

Veiligheid begint met contact. Elkaar kennen. En wat is nu een leukere manier om kennis te maken dan via een spelletje? De drie dobbelstenen kun je op allerlei speelse manier inzetten, zodat je leerlingen elkaar leren kennen. En natuurlijk hoor jij als leerkracht gaandeweg ook van alles over je leerlingen.

De dobbelstenen vragen de leerlingen op een veilige manier naar lichtvoetige onderwerpen. Zoals hun favoriete muziek, hun favoriete eten, of ze broertjes of zusjes hebben.

Spelsuggestie

Een van mijn favoriete spelletjes met deze dobbelsteen is ‘Hé, ik ook!’ Deze werkt goed in groepjes van vijf tot acht leerlingen. De kinderen staan in een kring of zitten om een tafel. Iedereen gooit om beurten met een dobbelsteen. En geeft natuurlijk antwoord op de vraag. Als andere leerlingen hetzelfde antwoord zouden geven, dan roepen ze ‘Hé, ik ook!’

Een voorbeeld: Marieke gooit de dobbelsteen en vertelt dat ze een kat als huisdier heeft. Ali en Syb hebben ook katten en roepen dus ‘Hé, ik ook!’

Deze spelvorm is leuk om te ontdekken hoeveel de leerlingen met elkaar gemeen hebben. En dat smeedt een band.

Voor coaches

Als (kinder)coach wil je natuurlijk ook op een veilige manier een band opbouwen met je cliënt. Je kunt de kennismakings-dobbelstenen ook gebruiken in de eerste 1-op-1-sessies met cliënten. De onderwerpen op de dobbelsteen zijn laagdrempelig en niet bedreigend. Wees bereid om ook over jezelf te vertellen, als jij en je cliënt om beurten met de dobbelsteen gooien.

Download jouw dobbelstenen

Je kunt de dobbelstenen kosteloos downloaden met de link hieronder. En ik hoef daarvoor niet eens je e-mailadres 😉 Wel vraag ik je om te overwegen om ook mijn kwartetspel Wat zeg je dan? Dát zeg je dan! te downloaden. Ook heel leuk en nuttig voor in de Gouden Weken.

KLIK HIER OM DE DOBBELSTENEN TE DOWNLOADEN (pdf-bestand)

Ik heb de illustraties ook toegevoegd in een groter formaat. Die kun je uitknippen en gebruiken met een dobbelsteen met insteekhoezen, zoals deze of deze. Handig als je met grotere groepen werkt.

Veel plezier met de dobbelstenen. Laat me gerust in een reactie weten hoe het kennismaken met nieuwe leerlingen voor jou is verlopen.

2 gedachten over “Kennismaken met nieuwe leerlingen tijdens de gouden weken”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *