Zo haal je nog meer uit je spel

Haal nog meer uit Wat zeg je dan? Dát zeg je dan! met deze vijf tips van gebruikers.

Haal alles uit het spel

Veel gebruikers zijn heel creatief in het toepassen van het spel. Ze doen er veel meer mee dan alleen kwartetten. Het lijkt me waardevol om een paar toepassingen van gebruikers te delen. Zo haal je nog meer uit je spel. Wie weet kun jij er iets mee in jouw praktijk.

Daar komen ze:

  1. Maak een feestje van het knippen en plakken. Bij de zelf-printen-versie van het spel moet je natuurlijk alle 32 speelkaarten uitknippen. Ik hoorde van meerdere gebruikers dat ze dit graag samen met hun kind, leerling of cliënt doen. Superslim, natuurlijk. Dit vergroot de betrokkenheid van het kind, maakt het enthousiast en zorgt ervoor dat ze het als ‘hun’ spel gaan zien.
  2. Laat het kind het spel zelf inkleuren. Als je het kind nóg meer wilt betrekken bij het spel, laat het dan de zwart-wit-versie van het spel zelf inkleuren. Ook ideaal als je met kleine groepjes kinderen werkt: iedereen één of twee kwartetten en kleuren maar! Tijdens het kleuren kun je al heel waardevolle gesprekjes voeren. Heb je de zwart-wit-versie nog niet? Dan kun je die bij mij aanvragen.
  3. Oefen met mini-rollenspellen. Als ouder, leerkracht of coach kun je mini-rollenspellen spelen met het kind. Spreek af dat jij doet alsof je boos, verdrietig of blij bent. Zo kan het kind oefenen met de oneliners op de kaartjes. En wordt het gemakkelijker om ze in het echt toe te passen. Je kunt het rollenspel natuurlijk uitbreiden met oneliners van andere kaartjes, zoals ‘Om uitleg vragen’ of ‘Sorry zeggen’. Dat is afhankelijk van het scenario dat je uitspeelt.
  4. Gebruik het spel om conflicten op te lossen. Diverse leerkrachten gebruiken speelkaarten om leerlingen te leren hoe ze met conflicten kunnen omgaan. Vooral kaartjes als ‘Iemand is boos…’, ‘Sorry zeggen’ en ‘Grenzen aangeven’ dragen bij aan het oplossen van ruzies. Ook handig voor thuis, natuurlijk.
  5. Gebruik de oneliners voor een brainstorm. Het liefst zie je natuurlijk dat het kind zijn of haar eigen woorden vindt voor allerlei sociale situaties. Pak een groot vel papier, gebruik de oneliners ter inspiratie en schrijf samen met het kind zo veel mogelijk varianten van de oneliners op. Daag het kind uit om er eentje te kiezen die het de komende week gaat gebruiken op school, thuis of op de (sport)club.

Heb jij zelf nog verrassende toepassingen van het spel? Deel jouw tip in een comment of laat het me weten met een berichtje. Als we onze creatieve toepassingen delen, kan iedereen zijn/haar kinderen, leerlingen of cliënten nog beter helpen.

Heb je Wat zeg je dan? Dát zeg je dan! nog niet? Je kunt de ‘zelf-printen’-versie kosteloos downloaden met de oranje knop hieronder. Al meer dan 2.000 mensen gingen je voor.

Je ontvangt direct het basisversie van het spel per e-mail. En je krijgt elke maand een nieuw kwartet als uitbreiding op je set.

Als je de prachtige gedrukte versie van het spel wilt hebben, dan kijk je in de webshop.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *