Om tijd vragen is de eerste stap om geen speelbal van je omgeving (meer) te zijn. Kinderen vallen vaak in de valkuil van snel reageren op een vraag of opmerking van iemand anders. Volwassenen trouwens ook. In dit artikel leer je vier handige oneliners waarmee je om tijd kunt vragen in allerlei sociale situaties.
Of het nu gaat om een speelverzoek van een vriendje of vriendinnetje is, een online comment of een opmerking in de klas: de verleiding is groot om meteen een antwoord te geven.
Soms heeft zo’n snel antwoord gevolgen waar je niet per sé blij van wordt. En zit je vast aan een afspraak, terwijl je eigenlijk andere plannen had. Of ontstaat er een ‘all out flame war’ onder je leuke dansvideootje.
Daarom is het helemaal oké om de tijd te nemen vóórdat je ergens op reageert. En is het goed als je de vaardigheid hebt om om die tijd te vragen.
Om tijd vragen is de eerste stap om geen speelbal van je omgeving (meer) te zijn. Je kunt in rust bedenken hoe je met de situatie wilt omgaan. Je geeft jezelf de kans om na te denken over vragen als:
- Wat gebeurt er nu?
- Hoe denk ik hierover?
- Welk gevoel heb ik hierbij?
- Wat wil ik hiermee doen?
Precies om die reden heb ik ‘Om tijd vragen’ opgenomen als categorie in Wat zeg je dan? Dát zeg je dan!, het kwartetspel voor sociale vaardigheden.
Je kind of leerling krijgt vier kant-en-klare oneliners aangereikt. Waarmee hij of zij in allerlei situaties gemakkelijk om tijd kan vragen. Ideaal om deze vaardigheid te oefenen. Ook voor volwassenen 😉
Gun jezelf de tijd
Hieronder staan de oneliners, steeds met een korte toelichting:
- Wacht even. De beste oneliner voor als je je echt even overrompeld voelt door een vraag of verzoek. Het is een simpele oneliner waarmee je echt even zorgt voor een ‘time out’.
- Daar wil ik over nadenken. Handige oneliner als je een verzoek krijgt waarbij je niet meteen kunt overzien wat de gevolgen voor jou kunnen zijn.
- Geef me even tijd. Iets dwingender in toon. Dit is een goede oneliner als iemand naar jouw gevoel begint te ‘drammen’.
- Momentje, alsjeblieft. Net als de eerste oneliner, is deze heel geschikt in situaties die best veel impact op je hebbben. Als je je verward voelt, is dit een goede om weer rust in de tent te brengen.
Dus: als je je overrompeld voelt door een vraag of verzoek, probeer dan eens een van deze oneliners. En varieer gerust, zodat jij uiteindelijk jouw eigen krachtige oneliner vindt.
Wat zeg je dan? Dát zeg je dan! is kosteloos te downloaden als zelf-printen-versie. Gebruik daarvoor de oranje knop hieronder.
Als je liever een prachtige gedrukte versie van het spel wilt hebben, dan kun je die bestellen in de webshop.