Loslaten en doorgaan

Loslaten en doorgaan. Dat vinden veel mensen, jong en oud, best moeilijk. Kinderen hebben er vaak moeite mee tijdens spelletjes spelen of samenwerken. In dit artikel leer je vier korte oneliners waarmee je kind, leerling of coachklant kan oefenen met het loslaten van bepaalde sociale situaties. Zodat hij of zij weer met een positieve houding kan doorgaan.

De vier oneliners komen uit de uitbreiding van juni 2023 op Wat zeg je dan? Dát zeg je dan!, hét kwartetspel voor sociale vaardigheden. Onderaan dit artikel kun je de kosteloze zelf-printen-versie van het complete spel downloaden.

Loslaten en doorgaan: wanneer?

Maar eerst nog even over loslaten en doorgaan. In welke situaties zijn dat een waardevolle vaardigheden? We geven een paar voorbeelden (en je kent ze vast wel ;-))

Loslaten en doorgaan
  • Gekibbel over spelregels tijdens een zelfbedacht spelletje.
  • Beschuldigingen van valsspelen over en weer.
  • Eindeloos bekvechten om gelijk te krijgen.
  • Chaotische samenwerking aan projecten op school.

Even voor de goede orde: wij vinden het helemaal niet erg als kinderen in dit soort situaties terecht komen. Het hoort erbij. En ze leren ervan. Maar eindeloos doorgaan met dat gekibbel en bekvechten? Dat heeft niet zoveel zin.

Daarom vinden wij het waardevol om ‘Loslaten en doorgaan’ toe te voegen aan Wat zeg je dan? Dát zeg je dan! Zodat kinderen op een speelse manier kunnen oefenen in het effectief afronden van dat soort kibbel- en bekvechtsituaties. En de blik weer naar voren kunnen richten. Op leuke dingen…

De oneliners

Hieronder geven we een korte toelichting op elke oneliner uit het kwartet.

  1. Laat los, laat gaan, ga door. Dit is een vrij algemene oneliner, die bruikbaar is in allerlei situaties waar de gemoederen wat oplopen. Een goed voorbeeld is tijdens een (bord)spelletje. Kinderen vervallen nog wel eens in eindeloze discussies over de spelregels en het al dan niet correct toepassen daarvan. Als eigenlijk wel duidelijk is hoe de vork in de steel zit, dan helpt deze oneliner om iedereen aan te moedigen om de aandacht weer te richten op het plezier dat het spel brengt.
  2. Klaar. Zullen we iets leuks doen? Deze oneliner is een echte afronder. Je sluit er bijvoorbeeld een zinloze discussie mee af en verlegt de aandacht naar iets anders, zoals een gezamenlijke plezierige activiteit. Je kunt altijd op een later moment nog de discussie hervatten. En dan hopelijk op een meer effectieve manier.
  3. Hoe willen we dit wél doen? Dit is een mooie oneliner voor als spelen of samenwerken niet lekker loopt. En daar gekibbel over ontstaat. Met deze oneliner erken je in feite dat de situatie niet optimaal is. En vraag je actief naar wat wél gewenst is. Het is een opening om samen te kijken naar hoe je zo’n situatie weer op de rails kunt zetten.
  4. Oké, we gaan door en dan beter. Deze oneliner is heel geschikt voor als kinderen met elkaar samenwerken en daarbij de mist in gaan. Er komt vroeg of laat een moment waarop iedereen het er wel over eens is dat de aanpak van dat moment niet lekker werkt. Deze oneliner geeft iedereen weer even een zetje en stuurt aan op verbetering. Net als de vorige oneliner is het een soort nieuw begin of ‘reboot’.

Dit zijn natuurlijk maar vier suggesties. We moedigen je van harte aan om samen met je kind, leerling of coachklant te zoeken naar zijn of haar eigen woorden en strategie.

Voor al deze oneliners geldt natuurlijk ook dat ze het beste werken als je kind, leerling of coachklant ze op het passende moment kan inzetten, met de juiste tone-of-voice en overtuiging. Dat vraagt ongetwijfeld wat oefening. Maar de kaartjes met oneliner zijn in feite ook handvatten om je kind, leerling of coachklant daarop te coachen.

Combineren met andere kwartetten

Wat zeg je dan? Dát zeg je dan! bevat op het moment van schrijven maar liefst 27 kwartetten. Over allerlei sociale situaties waar kinderen mee te maken hebben. Dit kwartet over ‘Loslaten en doorgaan’ is goed te combineren met andere kwartetten, zodat je kind, leerling of coachklant verschillende vaardigheden kan oefenen. We noemen een paar voorbeelden:

Aan de slag met kwartetspel

Zoals je ziet, geeft Wat zeg je dan? Dát zeg je dan! je talloze mogelijkheden om je kind, leerling of coachklant voor te bereiden op allerlei sociale situaties. Het complete kwartetspel is kosteloos te downloaden met de oranje knop hieronder. Al meer dan 2.600 ouders, kindercoaches en andere (professionele) opvoeders gingen je voor.

Geen zin om zelf te printen? In onze webwinkel vind je kant-en-klare gedrukte versie van het spel.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *