Jezelf aanmoedigen als je iets moeilijk of spannend vindt. In dit artikel krijg je vier kant-en-klare suggesties waarmee je kind, leerling of coachklant zichzelf kan aanmoedigen om uit zijn of haar comfortzone te gaan. Ook toepasbaar op jezelf, natuurlijk.
Bewust of onbewust is iedereen zichzelf wel eens aan het aanmoedigen. Wij durven te wedden dat jij je kind, leerling of coachklant ook wel eens hebt gecoacht op positieve zelfspraak, zoals we dat dan noemen.

De vier oneliners die je hieronder aangereikt krijgt, vormen samen de uitbreiding van mei 2023 op Wat zeg je dan? Dát zeg je dan!, hét kwartetspel voor sociale vaardigheden. Eerlijk is eerlijk: het is een beetje een vreemde categorie. Want waar de meeste kwartetten gaan over wat je tegen ándere mensen kunt zeggen in bepaalde situaties, gaat dit kwartet over wat je tegen jezelf kunt zeggen. Beetje anders dan anders, dus.
En daarbij komt ook dat internet natuurlijk al vol staat met affirmaties. We zouden complete kwartetspellen kunnen maken met uitsluitend positieve affirmaties. Dat gaan we niet doen, maar we vonden toch dat één kwartet over jezelf aanmoedigen niet mag ontbreken in Wat zeg je dan? Dát zeg je dan!
Waarom jezelf aanmoedigen werkt
Voordat we de oneliners uit het kwartet bespreken, kijken we nog even kort naar de vraag waarom jezelf aanmoedigen zo goed kan werken. Door positief tegen zichzelf te praten, vergroot je kind, leerling of coachklant zijn of haar zelfvertrouwen.
Jezelf aanmoedigen helpt om een zogeheten groeimindset te ontwikkelen. En zo’n groeimindset stelt je kind, leerling of coachklant in staat om uitdagingen aan te gaan en zichzelf te blijven ontwikkelen op allerlei gebieden.
De oneliners
Zoals gezegd: het internet staat al barstenvol korte affirmaties. Zie de vier oneliners uit ons kwartet dan ook vooral als ‘slechts’ enkele voorbeelden, ter inspiratie. Oké? Dan komt hieronder de toelichting:

- Ik kan moeilijke dingen. Deze oneliner hebben we met succes toegepast in de karateschool die we runnen. Sommige bewegingen zijn voor kinderen best moeilijk te leren en te onthouden. Als leerlingen uiten dat ze een beweging moeilijk vinden, dan erkennen we dat. En dan plakken we deze oneliner er in enige vorm aan vast. Kinderen mogen geloven dat ze moeilijke dingen kunnen, ook al liggen die dingen nu misschien nog net buiten hun comfortzone. Dat geldt voor karate, maar natuurlijk ook voor honderdduizend andere vaardigheden die kinderen mogen leren.
- Ik mag fouten maken. Deze oneliner is heel belangrijk voor kinderen die aanleg hebben voor faalangst. Het helpt als deze kinderen beseffen dat fouten juist waardevolle leermomenten zijn. Als zij zichzelf toestemming geven om fouten te maken, dan creëren ze rust en ontspanning voor zichzelf. En paradoxaal genoeg maken ze daardoor misschien juist minder fouten…
- Ik kan het, stap voor stap. Deze oneliner richt de aandacht op het proces van continu verbeteren van een vaardigheid. Je kind, leerling of coachklant focust zich op het leveren van de benodigde inspanning om ergens beter in te worden. Hij of zij geeft zichzelf ook rust en tijd om stapje voor stapje zichzelf te verbeteren. Precies zoals de jongen op het kaartje, die een muziekinstrument wil leren bespelen.
- Ik kan het aan, wat er ook gebeurt. Dit is een oneliner voor kinderen die de neiging hebben om nerveus of angstig te zijn voor ogenschijnlijk alledaagse zaken. Van naar school gaan tot sportlessen volgen of een busritje maken. Deze oneliner kan ze helpen om zichzelf te herinneren aan hun onwrikbare eigenwaarde. En om zichzelf dat ene zetje te geven om in actie te komen. Zodat ze niet blijven malen over wat er allemaal zou kúnnen gebeuren. En ontdekken dat ze de meeste situaties waarin ze zich begeven prima aankunnen. Al dan niet met een beetje hulp uit hun omgeving.
Dat zijn ze: vier eenvoudige oneliners waarmee je kind, leerling of coachklant zichzelf kan aanmoedigen om moeilijke of spannende dingen te doen. We moedigen je natuurlijk van harte aan om samen met hem of haar te zoeken naar eigen varianten. En deel die gerust onder dit artikel. Daarmee inspireer jij andere mensen weer.
Combineren met andere kwartetten
Dit kwartet helpt je kind, leerling of coachklant omgaan met (sociale) situaties die hij of zij moeilijk of spannend vindt. Als je er nog meer kwartetten bij haalt, dan kun je zelfs complete social-scripts maken, waarmee hij of zij die situaties tegemoet kan treden. Wij denken dat dit kwartet heel goed te combineren is met bijvoorbeeld de kwartetten over om hulp vragen, ergens zenuwachtig over zijn, ergens enthousiast over zijn, om tijd vragen en succes vieren. En er zijn vast nog veel meer combinaties mogelijk.
Al deze kwartetten kunnen kosteloos van jou zijn, als je de zelf-printen-versie van het spel download met de oranje knop hieronder. Je krijgt meteen de eerste acht kwartetten in je mailbox. Alle andere kwartetten krijg je daags daarna ook opgestuurd.
Meer dan 2.600 mensen gingen je al voor, dus waar wacht je nog op?
En als je geen zin hebt om zelf te printen, dan kun je in totaal zeventien kwartetten ook aanschaffen in onze webwinkel.