Dankbaar zijn voor hulp is een belangrijke sociale vaardigheid voor jong en oud. En lijkt misschien heel vanzelfsprekend. Toch is het voor sommige kinderen (en volwassenen) best moeilijk om passende woorden te vinden om iemand te bedanken voor hulp. In dit artikel leer je vier kant-en-klare zinnetjes, die jijzelf, je kind, leerling of coachklant kunt gebruiken om iemand te bedanken voor hulp.
“Dankbaar zijn voor hulp” is het thema van de uitbreiding van augustus 2023 op Wat zeg je dan? Dát zeg je dan!, het kwartetspel voor sociale vaardigheden. Dit kwartetspel bevat al kwartetten over om hulp vragen en hulp aanbieden. Dankbaar zijn voor hulp is dan ook een logische aanvulling op het spel.
Dankbaarheid is te trainen
Zoals gezegd lijkt dankbaar zijn voor hulp heel vanzelfsprekend. Toch is het uiten van die dankbaarheid een grotendeels aangeleerde vaardigheid. Die je dus kunt trainen en oefenen.
Maar waar begint het mee? Met het besef dat iemand anders iets heeft gedaan om je te helpen. Dát is het eerste waar je kind, leerling of coachklant zich bewust van mag worden. Om dit te oefenen, kun je als ouder, leerkracht of coach doelbewust situaties opzoeken (of creëren) waarin het kind hulp ontvangt. Zodat hij of zij kan oefenen met het uiten van waardering voor die ontvangen hulp.
Maar wat zeg je dan, als je dankbaarheid voor ontvangen hulp wilt uitspreken? In het kwartet geven we vier suggesties, die we hieronder toelichten.
- Bedankt voor je hulp. Dit is het eenvoudigste en meest algemene zinnetje om paraat te hebben als je iemand wilt bedanken voor hulp. Dit simpele zinnetje is toepasbaar in vrijwel elke situatie waarin je kind, leerling of coachklant hulp heeft gekregen. Op het plaatje zie je een situatie op school, waarbij de ene leerling de andere heeft geholpen om een taak succesvol af te ronden. In zo’n situatie draagt een kort en bondig “Bedankt voor je hulp” al enorm bij aan een positieve sfeer. Het verstevigt de relatie tussen de betrokken leerlingen.
- Bedankt voor je tijd en inzet. Dit zinnetje gaat een stapje verder. Je benoemt concreter wat je precies zo waardeert aan de hulp die je gekregen hebt. En we noemen niet voor niks ’tijd’ en ‘inzet’ in dit voorbeeld. Als iemand zijn of haar tijd aan je schenkt, dan is een waardevol geschenk. Hij of zij zou immers ook allerlei andere dingen kunnen doen. En als die persoon zich dan ook nog met hart en ziel voor je inzet, dan is dat heus wel een oprecht bedankje waard. Op de illustratie zie je hoe een meisje haar vriendin heeft geholpen met het opruimen van blaadjes. Dat is een voorbeeld van een fysieke inspanning. Iemand kan zich ook inzetten door ergens over mee te denken. Dat lijkt minder inspannend, maar hoeft het niet te zijn. Hoe dan ook is een bedankje voor iemands tijd en inzet een fraai gebaar, dat ongetwijfeld gewaardeerd wordt.
- Wat fijn dat je er bent. Dit is een sterke oneliner met meer dan één toepassing. Er zit een diepere laag in. “Wat fijn dat je er bent” kun je prima zeggen in heel praktische situaties, zoals een verhuizing. Dan is het gewoon fijn als mensen zijn die de handen uit de mouwen steken. Toch is dat niet waarom we deze oneliner hebben opgenomen in het kwartet. Soms is de hulp die de ander geeft veel minder tastbaar. Dan is het al genoeg als de ander er is, als vriend of vriendin. Zonder dat hij of zij per sé echt iets dóet of zegt. De illustratie is een indringend voorbeeld. Je ziet een jongen waarvan de ouders ruzie met elkaar maken, terwijl hij een vriendje te spelen heeft. Dat is een nare situatie voor iedereen. En hoe vervelend ook, het is voor het jongen tóch fijn dat zijn vriendje er is. Ook al kan dat vriendje niks doen om de situatie te verbeteren. Het simpele feit dat hij er is, is al genoeg. En datzelfde geldt voor bijvoorbeeld situaties met pestgedrag, waar de volgende oneliner heel bruikbaar is.
- Jouw steun betekent veel voor mij. Ook dit is een oneliner die een diepere laag aanboort dan de eerste twee. Als iemand je écht bijstaat in tijden van nood, als je het moeilijk hebt, dan is dit een prachtige oneliner om je waardering mee te uiten. Op de illustratie zie je een goed voorbeeld. Je ziet een jongen die doelwit is van pestgedrag. Zijn vriendje staat schouder-aan-schouder met hem. Zodat het doelwit er niet meer alleen voor staat. Lang niet gemakkelijk om te doen. En voor kinderen die doelwit zijn van pestgedrag, maakt zo’n gebaar een wereld van verschil. Dus dat is wel een oprecht bedankje waard. Deze oneliner is kort maar krachtig. En ook kinderen voelen wel aan dat deze oneliner een diepere waardering uit dan een eenvoudig “Dank je wel”.
Dat zijn ze: vier zinnetjes waarmee je kind, leerling of coachklant dankbaarheid voor hulp onder woorden kan brengen. Natuurlijk moedigen we je van harte aan om eigen varianten te bedenken, samen met je kind, leerling of coachklant. Hoe meer een zinnetje van het kind zelf afkomstig is, hoe gemakkelijker hij of zij dat kan toepassen in het dagelijks leven.
Combineren met andere kwartetten
Je kunt de zinnetjes uit dit kwartet goed combineren met die uit andere kwartetten uit Wat zeg je dan? Dát zeg je dan! Zo kan je kind, leerling of coachklant spelenderwijs nog meer oefenen voor allerlei sociale situaties. De kwartetten over Om hulp vragen en Hulp aanbieden liggen natuurlijk het meest voor de hand. Maar wij kunnen ons ook een logische combinatie voorstellen met Opkomen voor een ander, Succes vieren en Blijdschap uiten. Of als je kind, leerling of coachklant zelf boos of verdrietig is en naar aanleiding daarvan steun heeft gekregen van vriendjes of vriendinnetjes.
Mogelijkheden zat, dus.
Zelf aan de slag met het spel?
En misschien denk je nu: hoe kom ik aan dat spel? Dan heb je twee mogelijkheden. Je kunt met de oranje knop hieronder de kosteloze zelf-printen-versie downloaden. Dan krijg je meteen het basisspel met acht kwartetten. En kort daarna álle uitbreidingen die tot nu toe verschenen zijn. In totaal bijna dertig verschillende kwartetten.
Een andere optie is om de kant-en-klare gedrukte versies aan te schaffen in onze webwinkel. Op het moment van schrijven zijn er twee edities verschenen, met in totaal 17 kwartetten. Prachtig drukwerk in een stevig doosje.
Hoe dan ook: met Wat zeg je dan? Dát zeg je dan! hoeft je kind, leerling of coachklant nooit meer met de mond vol tanden te staan.